preskoči na sadržaj
 

U priloženim dokumentima na dnu stranice pročitajte sve o uvjetima upisa u srednje škole 2016./2017. te pregledajte brošure srednjih škola središnje i sjevernozapadne Hrvatske.

“Najvažnija stvar za cijeli život je izbor zanimanja, a najčešće je to plod slučajnosti”

- Blaise Pascal

 

Dragi učenici osmaši, vrijeme je odluke o izboru srednje škole je pred vama.

Koje zanimanje odabrati? Za koje se školu odlučiti?

Odgovori na ova pitanja nisu uvijek jednostavni

Ovo je jedna od najznačajnijih odluka u vašem životu kojom ćete u velikoj mjeri odrediti svoj daljnji profesionalni put.

Važno je razmisliti o sebi, svojim interesima i sposobnostima, razgovarati s roditeljima, nastavnicima, prijateljima i stručnjacima te prikupiti što više informacija o svijetu zanimanja u koji uskoro ulazite.

Zanimanja se razlikuju po svojim karakteristikama i zahtjevima koji se postavljaju pred osobe koje ih obavljaju. Pokušajte prikupiti što više informacija o različitim zanimanjima, o školama u kojima se možete obrazovati za pojedina zanimanja, kao i o mogućnostima zapošljavanja, odnosno nastavka daljnjeg obrazovanja. Jasno je da ne možete proučiti sva moguća zanimanja. Zato pokušajte napraviti odabir onih zanimanja koja vam se čine najprimjerenijima i najprivlačnijima s obzirom na vaše interese, vrijednosti i sposobnosti.

Vrste srednjih škola i obrazovnih programa

Prije nego počnete razmišljati u koju srednju školu ćete se upisati , važno je da se upoznate s vrstama srednjih škola koje postoje u RH.

 

GIMNAZIJE su četverogodišnje općeobrazovne škole. Dijele se na opće, klasične, jezične, prirodoslovne i prirodoslovno - matematičke. Gimnazijski programi vas ne osposobljavaju ni za koje konkretno zanimanje, već prvenstveno pripremaju za nastavak obrazovanja na nekoj od visokoškolskih ustanova. Nakon završenog školovanja u gimnaziji, učenici polažu državnu maturu. S položenom državnom maturom gimnazijalci stječu srednju školsku spremu.

UMJETNIČKE ŠKOLE su četverogodišnje škole i obrazuju učenike koji se odlikuju specifičnim sposobnostima u području glazbe, plesa, likovne umjetnosti i dizajna. Prilikom upisa osim školskih ocjena radi se i provjera sposobnosti, odnosno darovitosti za određeno područje. Ispit državne mature polažu učenici ukoliko planiraju nastaviti svoje obrazovanje na studiju.

STRUKOVNE ŠKOLE  dijele se na tehničke i njima po trajanju srodne škole (zdravstvene, gospodarske, trogvačke, poljoprivredne ..) koje traju četiri godine, te na industrijske i obrtničke škole istih struka, koje traju tri godine.

TEHNIČKE I SRODNE četverogodišnje škole traju četiri godine i pripremaju učenike za rad, osposobljavaju za obavljanje poslova određenog zanimanja. Učenici polažu ispit državne mature samo ukoliko planiraju nastaviti svoje obrazovanje na studiju.

TROGODIŠNJI OBRAZOVNI PROGRAMI pripremaju učenike za rad u industriji, gospodarstvu i obrtništvu pa postoje programi za zanimanja u industirji i gospodarstvu (tzv. industrijska zanimanja) i programi za zanimanja u obrtništvu (tzv. obrtnička zanimanja).

 

Da bi smo vam olakšali potragu za prikladnim zanimanjem pa tako i odabir srednje škole nudimo vam nekoliko poveznica i dokumenata:

https://www.upisi.hr/upisi/

http://upisi.weebly.com

http://www.cisok.hr/ - centar za informiranje i savjetovanje o karijeri, stranice na kojima možete pregledati brošure o školama i programima, rješti upitnike o samo procjeni koje zanimanje bi vam odgovaralo http://samoprocjena.hzz.hr/

možete ispuniti anketu zavoda za zapošljavanje

 http://apnu.hzz.hr/App/Portal/Documents/Anketa_o_profesionalnim_namjerama_ucenika_osnovne_skole.pdf

http://e-usmjeravanje.hzz.hr/ - Ovo je portal na kojem možete pronaći informacije i alate koji će vam pomoći u upravljanju karijerom.

Na raspolaganju imate informacije koje su potrebne za izbor zanimanja, škole i studija, informacije o slobodnim radnim mjestima, vještinama koje su potrebne za traženje posla i brojne druge informacije koje će vam pomoći da lakše upravljate svojom karijerom.

Na ovom mjestu možete pronaći i alate koji će vam pomoći da napravite samoprocjenu vlastitih interesa i kompetencija te time olakšati izbor zanimanja koja su najprimjerenija procijenjenim profesionalnim interesima.

http://www.upisi.hr

http://www.mzos.hr

http://www.karijera.hr/ - stranice Društva za istraživanje i razvoj ljudskih potencijala Razbor, koje se bavi savjetovanjem za izbor zanimanja i usmjeravanjem karijere

http://mrav.ffzg.hr/zanimanja/  - vodič kroz zanimanja

TražilicaKalendar
« Svibanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Oglasna ploča

Korisni linkovi

Brojač posjeta
Ispis statistike od 5. 1. 2011.

Ukupno: 266358
preskoči na navigaciju