preskoči na sadržaj
 

Što je Internet?

Internet je javno dostupna globalna paketna podatkovna mreža koja zajedno povezuje računala i računalne mreže korištenjem istoimenog protokola (internet protokol = IP). To je "mreža svih mreža" koja se sastoji od milijuna kućnih, akademskih, poslovnih i vladinih mreža koje međusobno razmjenjuju informacije i usluge kao što su elektronička pošta, chat i prijenos datoteka te povezane stranice i dokumente World Wide Weba.

Dragi roditelji danas naša djeca sve više vremena provode na Internetu, a izgleda da mi kao roditelji i odgajatelji sve manje znamo o računalima i Internetu.

Internet djeci i mladima nudi fantastične mogućnosti otkrivanja, povezivanja i stvaranja. No, pri korištenju Interneta postoje i rizici. 

Kako roditelji mogu djeci pomoći da ublaže rizike? Nema jednostavnog odgovora – rizici su različiti i ovise o uzrastu djeteta i poznavanju rada na računalu. Preporučamo vam nekoliko stranica o sigurnosti djece na Internetu jer prvo mi moramo naučiti da bismo mogli pomoći našoj djeci.

Sigurnost djece na internetu - http://sigurnost.tvz.hr/

http://sigurnost.tvz.hr/Prirucnik-o-sigurnosti/

Zaštita na internetu http://www.zokionline.com/content/view/144/42/lang,hr/

Hrvatska agencija za poštu i komunikacije - http://www.hakom.hr/default.aspx?id=337

Tehnofobija - nekoliko vrlo razumljivih savjeta o korištenju i zaštiti djece na Internetu i računalu:

http://tehnofobija.com/2010/09/14/sigurnost-djece-na-internetu-prvi-dio/

http://tehnofobija.com/2010/09/20/sigurnost-djece-na-internetu-drugi-dio/

http://tehnofobija.com/2010/10/08/sigurnost-djece-na-internetu-treci-dio/

Zaštita djece pomoću servisa Obiteljska sigurnost - http://windows.microsoft.com/hr-HR/windows-vista/Protecting-your-kids-with-Family-Safety

Facebook

što je facebook?  http://hr.wikipedia.org/wiki/Facebook

http://tehnofobija.com/2010/09/23/ukraden-hakiran-facebook-racun-accoun/

http://tehnofobija.com/2010/09/28/kako-vratiti-ukraden-hakiran-hotmail-msn-live-racun-account-zastita-savjeti/

 

Najvažnije je osobne podatke na računalu učiniti sigurnima, tj. zaštiti računalo od virusa i stalno nadograđivati softver. Postavkama filtra i mogućnostima filtriranja sadržaja dostupnim u većini programa možete poboljšati sigurnost podataka koje vaša djeca korist

 

 

Naravno, važno je da računalna oprema radi ispravno. Internet je djeci i mladima prije svega društveno okruženje u kojem mogu sresti prijatelje, ali i nepoznate osobe. Na mreži možete biti uznemiravani, doživjeti nasilje ili čak zloupotrebu. Od presudne je važnosti djecu obavijestiti o opasnostima na Internetu tako da se ponašaju na siguran način te biti na raspolaganju za razgovor o svim problemima na koja djeca nailaze tijekom korištenja Interneta.

Rad s djecom      

Postupno izgradite povjerenje


Roditelji se suočavaju s istim izazovima bez obzira na to radi li se o Internetu ili drugim djetetovim hobijima. Iznimno je važno da roditelji znaju čime se njihova djeca bave i da podržavaju djecu u njihovim aktivnostima.

Djeca će možda htjeti sačuvati privatnost vezanu uz korištenje Interneta. Možda neće htjeti da roditelji imaju uvid u njihovo korištenje Interneta – posebno ako misle da će im roditelji ograničiti korištenje Interneta. Važno je zapamtiti da je Internet odličan resurs s mnogo uzbudljivih i obrazovnih informacija. Važno je i izbjegavati neprimjerene reakcije ili prevelika ograničenja vezana uz korištenje Interneta od strane djece. Rizike treba razumjeti tako da djeca ostanu sigurna i dobiju najbolje od tog sjajnog alata. Djeca uče eksperimentiranjem, metodom pokušaja i pogrešaka. Ako ste zainteresirani za korištenje Interneta i upoznati sa sjajnim stvarima koje nudi, bit ćete u mnogo boljem položaju tijekom razgovora s djetetom o korištenju Interneta. Bit će vam i lakše ustanoviti kako dijete koristi Internet, što će, nadamo se, dovesti do stalnog dijaloga tijekom tinejdžerskog razdoblja života djeteta.

 

   

Što više znate o načinu na koji dijete koristi Internet, lakše će vam biti prepoznati i objasniti što je prihvatljivo i sigurno. Vaše dijete može biti vrlo sposobno u radu s tehnologijom, ali životno iskustvo odrasle osobe je nezamjenjivo kada dijete treba shvatiti kako se ponašati u virtualnom svijetu

 
 

Savjeti

Postavite računalo u sobu koju koristi čitava obitelj
Na taj način razgovaranje o Internetu i praćenje korištenja postaje dio svakodnevice. Jednostavnije je razgovarati o problemima kada je računalo u zajedničkoj prostoriji. Možete i zajedno koristiti Internet.

Razgovarajte o Internetu
Pokažite interes za ono što vaše dijete radi s prijateljima, na mreži i izvan nje. Razgovarajte o divnim i uzbudljivim stvarima za koje možete koristiti Internet te o problemima na koje je moguće naići. Razgovarajte s djetetom o tome što učiniti ako naiđe na neugodne situacije na mreži.

Naučite više o korištenju računala
Ako koristite Internet, lakše ćete odrediti što je dobro za vaše dijete i pomoći pri traženju korisnog materijala na mreži.

Koristite Internet zajedno
Pronađite web-mjesta namijenjena djeci ili naučite pronalaziti korisne informacije – zajedno isplanirajte putovanje, iskoristite obrazovna web-mjesta za pisanje domaće zadaće ili pronađite informacije o hobijima ili interesima djeteta. Zajedničkim pretraživanjem Interneta možete pomoći djetetu da procijeni informacije koje pronađete. Omiljena web-mjesta možete obilježiti da bi djetetu za ponovni posjet bio potreban samo jedan klik.

Dogovorite se s djecom o tome kako i kada koriste Internet
Preporučuje se dogovor vezan uz određeno vrijeme tijekom kojeg će dijete koristiti Internet te uz web-mjesta koja smije posjećivati. O tome morate razgovarati s djecom i doći do zajedničke odluke.

Korištenje Interneta je sigurno sve dok na umu imate tri osnovne stvari:

Zaštita računala

 

Održavajte operacijski sustav ažurnim.

 

Koristite protuvirusni program.

 

Koristite vatrozid.

 

Stvarajte sigurnosne kopije važnih datoteka.

 

Budite pažljivi pri preuzimanju sadržaja.


Zaštita na mreži

 

Budite pažljivi pri objavljivanju osobnih podataka.

 

Imajte na umu s kim razgovarate.

 

Imajte na umu da na mreži nije sve pouzdano i da nisu svi iskreni.


Poštivanje pravila

 

Morate se pridržavati zakona, čaki na Internetu.

 

Vodite računa o drugima i o sebi kada ste na mreži.

Kućna pravila korištenja Interneta


Dobar način za smanjivanje opasnosti na Internetu je određivanje pravila u dogovoru s djecom. Zajednička pravila dobar su početak razgovora o sigurnom korištenju Interneta.

  • Vrijeme provedeno za računalom trebalo bi ograničiti iz zdravstvenih razloga.
  • Računalo, na primjer, postavite u dnevni boravak. Odrasla bi osoba trebala biti uz djecu predškolskog uzrasta tijekom korištenja Interneta.
  • Pristup Internetu djeci predškolskog uzrasta trebao bi biti ograničen na unaprijed određena web-mjesta. Naprednija djeca mogu poznata web-mjesta pronaći putem izbornika "Omiljena web-mjesta“ u internetskom pregledniku.
  • Najsigurnije rješenje je stvaranje osobnog radnog okruženja za dijete u kojem je pristup Internetu ograničen samo na određena web-mjesta
 
 
Facebook
 
 
Priloženi dokumenti:
Facebook brosura.pdf

TražilicaKalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Oglasna ploča

Korisni linkovi

Brojač posjeta
Ispis statistike od 5. 1. 2011.

Ukupno: 267938
preskoči na navigaciju